Skoči na vsebino

1890

Pitniki po Kneippu na zelenem prstanu in v srcu Vrhnike

Hiter tempo življenja nas izčrpava, zato si radi poiščemo sprostitev v naravi. Posebno v srcu kraja so parki in okoliški griči zelenega prstana polni sprehajalcev, tisti najbolj vztrajni pa se podajo v gore, kjer narava poskrbi, da se lahko ob naravnih izvirih odžejajo. V mestu in na podeželju to skoraj ni več mogoče, zato so pitniki, ki s svojo podobo krasijo parke in pohodne poti, dobrodošla osvežitev za žejne popotnike.

Tudi na Vrhniki imamo nekaj pitnikov ob igrišču in šoli, drugje jih ne zasledimo. Pri pošti na Vrhniki stoji portal s pipo in koritom, a je samo za okras. Lahko bi ga vrnili v uporabo. Z malo obnove in priklopom pitne vode bi se lahko tam odžejali.

Namakalne fontane s pitniki
V društvu Kneipp želimo pitnike nadgraditi s funkcijo namakanja obraza in rok v namakalni fontani, ki bi ji bil dodan pitnik. Vrhnika vsekakor ima naravno okolje, kamor bi lahko postavili fontane s pitnikom. Najlepše in najbolj trpežne so iz kamna, ki nam ga daje narava.  Oblike fontan so lahko različne in se jih umesti v urbano okolje in v naravo tam, kjer lahko izvedemo priklop na pitno vodo. Fontane, umeščene kot popestritev krajevnih posebnosti, bi lahko  postavili pri ustanovah, na Sveti Trojici, v Starem malnu, Močilniku, v parkih, na doživljajskih poteh v kraju, turističnih kmetijah … Povsod tam, kjer se ljudje veliko gibljejo. Idejo 1890 smo na občini že predstavili, vendar je za realizacijo potrebno nekaj sredstev. S fontanami, ki bi bile javno dostopne in imele natančna navodila o postopkih namakanja obraza in oči ter rok, želimo v društvu Kneipp ozaveščati ljudi o zdravilnih učinkih vode in razbijati stereotip, da mrzla voda škoduje.

Voda kot zdravilo
Voda je v vsej človeški zgodovini veljala kot zdravilo. O čudežnih učinkih izvirske vode ne govorijo samo pravljice, ampak takšni izviri zares obstajajo. Naj omenimo dva priznana strokovnjaka, ki v Sloveniji skrbita, da ne utone v pozabo vedenje o zdravilni moči čiste izvirske vode. Jože Munih raziskuje energetske točke širom po Sloveniji, pa tudi v tujini. Vse izsledke zapiše (knjiga Zdravilni vodni izviri). Tako ozavešča ljudi, kako velik pomen ima čista izvirska voda. Maria Ana Kolman pa med drugim podaja informacije, zakaj je izvirska voda živa in kdaj ima največjo moč, ter kako pitje te vode vpliva na naše telo. Več si lahko preberete na spletu v članku Voda kot energijsko informacijska matrica.

Vodni kristali in potopi v mrzlo vodo
Dr. Emoto Masaru je trdil, da lahko človeška zavest vpliva na molekularno strukturo vode. V svoji knjigi Sporočilo vode je to dokazal s slikami kristalov vode pod mikroskopom. Voda ob pozitivnih vibracijah – informacijah, ki jih izgovorimo ali so kot napis na kozarcu, vrču, … tvori čudovite simetrične kristale, ob negativnih pa so kristali nesimetrični ali pa jih sploh ni.  Omenili bi še Wima Hoffa, ki ima vzdevek »ledeni mož«. Že več kot 20 let se konstantno potaplja v ledeno vodo. V svoji avtobiografski knjigi Metoda Wima Hofa med drugim opiše, kako je (v kombinaciji s tehnikami dihanja) s potopi v ledeno vodo ob prisotnosti znanstvenikov, ki so ga preučevali,  uspel dokazati, da redni potopi v  mrzlo vodo  – tudi redno tuširanje z mrzlo vodo – izboljšajo in okrepijo imunski sistem.

Veseli nas,  da je znanost potrdila zdravilne učinke mrzle vode, ki so bili že dolgo poznani prek ustnega izročila. Sebastian Kneipp je našel zapise dr. Hana o zdravilni moči mrzle vode, ko je hudo bolan mislil, da se mu bliža konec življenja. Po navodilih v knjigi se je redno kopal v mrzli Donavi, po kopeli pa se je ogrel v topli postelji in si tako pozdravil jetiko. Zato je uporaba vode bistvo njegovih metod pri utrjevanju in ohranjanju zdravja. “Nočem veljati za tistega, ki je odkril, da je voda zdravilo,” je dejal Sebastian Kneipp okrog leta 1890: “Iščem le najbolj primeren način, kako bi jo v človekovi naravi uporabil.”

Zaradi vseh zgoraj naštetih dejstvih o koristnosti vode si želimo, da bodo fontane dobile mesto v srcu kraja in na zelenem prstanu Vrhnike.

V nadaljevanju podajamo navodila, ki jih je Kneipp zapisal; kako se pravilno izvajajo kopeli obraza in oči ter namakanje rok, ki jih lahko v primerni posodi izvedete tudi v udobju vašega doma. Predstavljen je le del, ki bi ga izvajali v namakalnih fontanah, za katere si želimo, da bi jih lahko kmalu preizkusili v naravi ali v urbanem okolju.

KNEIPPOVE METODE Z MRZLO VODO

Voda lahko spodbudi reakcijo v človeškem organizmu s svojimi termalnimi, kemijskimi, mehanskimi ali hidroelektričnimi dražljaji in ugodno vpliva na vse telesne funkcije.

NUJNO UPOŠTEVATI:
MED POSAMEZNIMI METODAMI JE POTREBEN PREMOR VSAJ DVE URI!

POZOR!
Če imate zdravstvene težave, preverite, katera metoda je glede na vaše zdravstveno stanje primerna za vas.

OSTALA SPLOŠNA NAVODILA
1. Telo mora biti ogreto.
2. Upoštevamo pravilni vrstni red ob potopu v hladno vodo.
3. Koliko časa se izpostavljamo hladni vodi je odvisno od  nas samih. Ko nas zazebe,  končamo in se
ogrejemo. V vodi ne bodimo dalj časa, kot je priporočljivo, četudi nas ne zebe.
4.  Po vsakem izpostavljanju v mrzli vodi se moramo ogreti z gibanjem. 
5. Praviloma se ne brišemo, se samo otremo in se ob gibanju posušimo.
6. Resnično dobrobit bomo začutili šele, ko metodo izvajamo redno in kontinuirano.
7. O različnih metodah uporabe vode se lahko poučimo v društvu Kneipp ali pa iz njegove knjige
Zdravljenje z vodo.
8. Bolj ko je voda mrzla, krajši čas se ji izpostavljamo.
9. Čas potopa ali kopeli v mrzli vodi postopoma podaljšujemo.
10. Če mrzlo vodo uporabljamo neogreti ali če zanemarimo, da se je potrebno na koncu ogreti z
gibanjem ali gretjem, se prehladimo.

NAVODILO ZA IZVEDBO OČESNE KOPELI
Potopimo obraz v mrzlo vodo in za 15 sekund oči odpremo (če ne gre, ob naslednjih potopih podaljšujemo čas, ko so oči odprte pod vodo).
PAVZA 30 sekund, potem postopek ponovimo in obraz obrišemo.

POZOR!
NI PRIMERNO PRI vnetih očeh, sivi in zeleni mreni, nahodu in vnetju obnosnih votlin.

ZDRAVILNI UČINKI OČESNE KOPELI
Očesna kopel je “lepotna” kopel proti staranju. Ima odličen učinek na zdrave, a utrujene oči. Osveži nas po napornem umskem delu, blaži glavobole ali migrene, umirja tudi srčni utrip.

NAVODILO ZA NAMAKANJE ROK
Roke morajo biti vedno tople, drugače jih ogrejemo z vadbo.
V vodo potopimo najprej desno, nato levo roko preko komolcev, držimo okrog 30 sekund, lahko manj, ni pa potrebno pretiravati. Vodo z roke otremo ali roki stisnemo in jih ne brišemo. Potem se razgibamo, dokler ne začutimo toplote v njih.

POZOR! 
NI PRIMERNO PRI angini pectoris, srčnih obolenjih, hladnih rokah.

UČINKI  so “kot skodelica kave iz naravnega zdravilstva” in pomirijo srce in duha.

REDNO IZVAJANJE METOD Z VODO
Če smo dosledni in redno izvajamo metode z mrzlo vodo, se bomo dobro počutili in razvili toploto v telesu. Ob rednem tuširanju z mrzlo vodo pa bomo spodbudili cirkulacijo in izboljšanje prekrvavitve kože in notranjih organov. Tudi vegetativno živčevje se stabilizira, lažje premagamo stres in aktivira se samozdravljenje.

O vsaki novi metodi se moramo poučiti in se naučiti, da jo izvajamo pravilno in postopoma glede na svoje počutje in počasi podaljšujemo čas izpostavljanja mrzli vodi.
Metode moramo izvajati redno, če želimo spoznati blagodejne učinke mrzle vode, zato upoštevajmo
nasvet Sebastiana Kneippa: “NEDEJAVNOST SLABI, VAJA KREPI, ČEZMERNA OBREMENITEV ŠKODUJE.”


Helena Kern v soavtorstvu z Majo Artenjak