Skoči na vsebino

1890

Zeleno delo - tvoj podpis

Tole se mi je na LinkedIn zapisalo lansko jesen …

“Upam, da se vidimo, ” mi je pred nekaj dnevi rekla gospa pri odhodu iz pisarne. Zgarana, utrujena, v bolečinah od številnih bolezni, s statusom invalidne osebe pa vendarle dobrovoljna. “Veste, če ne bi imela vrta, me ne bi bilo več med živimi.” Res je. Ta skromna, skoraj nevidna opravila jo držijo pokonci.

Druga gospa, s katero imam pogovor, ima vrsto drugih zdravstvenih težav. Komaj je prisopihala do našega urada. Na vrtu, ob hiši, ki sta jo v mladih letih z veliko odrekanji zgradila skupaj z možem, prav tako pridela nekaj povrtnin in zelenjave. Krepi telo in duha.

Mar ni to zeleno delo? Človek, v svojem naporu, veselju in hrepenenju, povezan z naravo, uživa sadove svojega dela?

V prostem času se z družino radi sprehodimo čez hrib, pod vrhniško Sveto Trojico. V spominu si naslikam mladeniča, ki je nekoč ves v zanosu, pred polno dvorano ljudi, obelodanil svoje sanje, da bi rad ustanovil kmetijo, kjer bi otroci in mladina delali, se učili iz lastnih izkušenj, kalili svoje veščine in gradili skupnost. Ni minilo veliko časa, ko je na najetem pašniku zrasla skromna ograda za drobnico. Prvi meseci zelenega dela, v tesnem stiku z naravo, žuljavih rok, vendar klenega duha in z jasno vizijo, da želi nekaj ustvariti. In danes? Premalo vrstic imam na voljo, da bi našteval vse aktivnosti, ki jih otroci, mladina, starši in stari starši ali le naključno mimoidoči, koristijo za lepa in poučna doživetja. Lahko rečem le, da je vizija mladeniča prizemljena. Iz komaj opaznega ZELENEGA DELA, je nastalo ZELENO DELOVNO MESTO. In kot kaže, brstijo še nova.

In ti podjetnik, ki v zgodnjih jutranjih urah tečeš čez drn in strn, čez travnike ali po gozdnih poteh? Mar nisi tudi ti takrat do zadnjega vlakna povezan z naravo svojega telesa in z naravo, ki te obdaja? Da si močan, kakor tiger in lahek kot lastovka? Tvoja misel je hitra kot blisk in tvoje telo je pripravljeno za velike napore, ki te čakajo v siju nastajajočega dne? Mar ni to TVOJE zeleno delo, podpisano s TVOJIM podpisom?

In ti podjetnica, ki kolesariš do svojih skrajnih meja in do solz, da obiščeš svoja jezera … Mar ni to TVOJE zeleno delo s TVOJIM podpisom? In da iz tega vira čutiš eleganco, milino in moč, ko se v petkah sprehodiš med svojimi ukaželjnimi poslušalci?

In ti malček, ki si komaj shodil in v svoji trudapolni ter ponavljajoči igri v naravi nabiraš svoje prve izkušnje življenja. Mar ni tvoja igra v resnici ZELENO DELO? Mladostno vtisnjenje, ki te bo spremljalo celo življenje?

Vedno več primerov poznam, kjer začutim ZELENO DELO. Nekje je ZELENO DELO očitno na prvi pogled, drugje ga slutim le v posameznih delčkih, v celoti morda le nekoč v prihodnosti.

Vem, da ZELENO DELO ni za vse okoliščine in za vse razmere. Matematika na tem področju nikakor ni enostavna. Računica z evri je zapletena. Vendar če imam odprt in širok pogled, se na dolgi rok pokaže tudi ta.

Odkrij svoje ZELENO DELO tudi ti.  SREČNO.

Mag. Marko Gabrovšek